Het kiezen van krimpfolie voor het verpakken van producten

In een wereld waar het beschermen en behoud van productkwaliteit voorop staat, is krimpfolie als verpakkingsfolie een onmisbaar hulpmiddel geworden. Het is niet alleen een kostenefficiënte oplossing, maar draagt ook bij aan een professionele productpresentatie. In deze gids duiken we dieper in de cruciale factoren bij het kiezen van de juiste krimpfolie voor jouw verpakkingseisen.

Krimpfolie

Wat is krimpfolie?

Voordat we ingaan op het kiezen van de perfecte krimpfolie, is het belangrijk om te begrijpen wat krimpfolie precies is. Krimpfolie biedt een unieke verpakkingsoplossing die, wanneer blootgesteld aan warmte, krimpt en zich strak om het product wikkelt. Krimpfolie beschermt jouw producten optimaal tegen externe factoren zoals stof, vuil en vocht, en draagt bij aan een esthetische en compacte presentatie.

Krimpfolie opties: materialen en eigenschappen

Er zijn diverse soorten krimpfolie beschikbaar, elk met hun eigen unieke eigenschappen, waardoor ze geschikt zijn voor gebruik in verschillende industrieën. We behandelen hier de meest voorkomende types:

  1. Polyolefine (POF) krimpfolie: 
    • POF krimpfolie is een populaire keuze dankzij zijn veelzijdigheid en weerstand tegen hogere temperaturen. Het is perfect voor een breed scala aan toepassingen, inclusief voedselverpakking. Deze folie is ideaal voor producten waarbij visuele aantrekkelijkheid belangrijk is, dankzij de heldere en glanzende afwerking die het aan de verpakking geeft.
  2. Polyethyleen (PE) krimpfolie:
    • Polyethyleen (PE) krimpfolie is een soort verpakkingsmateriaal gemaakt van PE, een veelgebruikt en recyclebaar polymeer. PE wordt veel gebruikt voor diverse soorten verpakkingen, inclusief plastic zakken en folies. Het is een praktisch en robuust materiaal voor het verpakken van goederen, vooral geschikt voor transportverpakkingen. Hier zijn enkele kenmerken en toepassingen van PE krimpfolie: Deze folie is ideaal voor transportverpakkingen, aangezien het materiaal sterk en duurzaam is. Het hoeft er niet esthetisch uit te zien, maar biedt betrouwbare bescherming tijdens het transport van goederen.
  3. PVC Krimpfolie: 
    • Een veel gebruikte krimpfolie voor niet-voedselproducten, bekend om zijn uitstekende krimpverhouding en gebruiksgemak.

Het belang van de juiste dikte

De dikte van de krimpfolie speelt een cruciale rol in het verpakkingsproces. Het is essentieel om een dikte te kiezen die past bij het gewicht en de afmetingen van jouw product, om zo optimale bescherming en presentatie te garanderen.

Hoe dikker de folie is, hoe steviger jouw product zal zijn na verpakken en krimpen. Houd hier wel rekening met de verpakkingsmachine. Niet elke dikte kan goed verwerkt worden door verpakkingsmachines

Te dunne folie zou bijvoorbeeld kunnen gaan scheuren tijdens het transport, wat ongewenst is. 

Krimpverhouding: een cruciale factor

De krimpverhouding is een andere belangrijke factor om te overwegen. Een hogere krimpverhouding betekent dat de folie meer kan krimpen, resulterend in een strakkere verpakking. Onze folie van Bolloré heeft een hele goede en mooie krimp. 

Manier van krimpen

Folie krimpt mono-axiaal of bi-axiaal, afhankelijk van de toepassing. Mono-axiale folie krimpt in één richting en is geschikt voor specifieke verpakkingsvormen. Bi-axiale folie krimpt in twee richtingen, zorgt voor een strakke, uniforme verpakking en is veelzijdiger in gebruik. De keuze tussen de twee hangt af van het product, de verpakkingsvereisten en het gebruikte foliemateriaal. Elk materiaal, zoals polyolefine, heeft unieke krimpeigenschappen die de verpakkingskwaliteit en -functionaliteit beïnvloeden.

Krimpfolie toepassingen: individueel versus bundel

Of je nu kiest voor individuele verpakking of bundelverpakking, de keuze van de krimpfolie kan aanzienlijk variëren. Het is belangrijk om een krimpfolie te kiezen die past bij jouw specifieke toepassing.

Bij individuele verpakkingen gaat het vaak om het beschermen en presenteren van één enkel product. Hierbij is het essentieel dat de krimpfolie strak en netjes om het product past, zonder te veel overtollig materiaal. Dit zorgt voor een aantrekkelijke presentatie en biedt tegelijkertijd optimale bescherming tegen factoren als stof, vuil en vocht.

Bij bundelverpakkingen, waarbij meerdere producten samen worden verpakt, speelt de sterkte en duurzaamheid van de krimpfolie een grotere rol. De folie moet stevig genoeg zijn om de producten bij elkaar te houden tijdens transport en opslag, zonder te scheuren of te vervormen. Dit is vooral belangrijk bij zwaardere of ongelijkmatig gevormde producten. Daarnaast kan de keuze voor een transparante of gekleurde folie afhangen van de behoefte aan zichtbaarheid of branding.

Krimpfolie en duurzaamheid: een milieubewuste keuze

In een tijd waar duurzaamheid centraal staat, is het van groot belang om te kiezen voor krimpfolie opties die niet alleen jouw product beschermen, maar ook duurzamer zijn. Overweeg recyclebare krimpfolie om jouw ecologische voetafdruk te verminderen.

Maar kijk bijvoorbeeld ook naar de juiste dikte van folie. Vaak kan een dunnere folie al in grote mate bijdragen aan een duurzamere keuze. De betere folie leveranciers kunnen sterke maar toch dunne folie produceren met een stabiele productie. 

Dit heeft niet alleen een gunstig effect, kijkend naar duurzaamheid, maar is uiteraard ook kostenefficiënter. 

Toepassen van regeneraat

Momenteel wordt folie steeds duurzamer door het toepassen van een  percentage regeneraat aan de folie (hergebruikte folie). 

Afhankelijk van de gekozen toepassing zit er een maximum aan het percentage te gebruiken regeneraat. Hoe meer regeneraat er in de folie zit, hoe uitdagender het is om een folie te lassen. Dit komt doordat er altijd een percentage afval achterblijft, ook na recycling. Een las is nodig in het verpakkingsproces om de juiste maat te maken voor het product met de verpakkingsmachine. 

Hoe meer regeneraat er in de folie zit hoe minder transparant de folie wordt, dus ook voor de zichtbaarheid van het product is het een keuze wat de optimale verhouding van regeneraat is. 

Conclusie: de perfecte krimpfolie kiezen

Het kiezen van de juiste krimpfolie is een essentiële stap in het waarborgen van de kwaliteit en de presentatie van jouw product. Door rekening te houden met de bovengenoemde factoren, kun je de perfecte krimpfolie selecteren die voldoet aan al jouw verpakkingsbehoeften.

Krimpfolie is niet slechts een verpakkingsmateriaal; het is een gereedschap dat de waarde van jouw product verhoogt, de houdbaarheid verlengt en bijdraagt aan een positieve klantbeleving. Zorg dus dat je de juiste keuze maakt! Neem contact met ons op voor meer informatie.

Blijf op de hoogte

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws. Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!

Meer nieuws

Topics

Blijf op de hoogte

Deel dit artikel

Oplossingen